coen van ham kunstenaar eindhoven werk in opdracht

Exodus. Dit thema staat centraal in een kunstproject, naar verhalen uit de Bijbel, Thora en Koran. Oude thema’s vertaald naar hedendaagse verhalen.

De serie surrender is uit ruim 700 inzendingen geselecteerd voor de online expositie EXODUS. Samen met 60 andere kunstwerken is deze virtuele tentoonstelling nu te zien.

Uit deze selectie zijn 24 werken gekozen die exposeren van 24 maart t/m 24 september 2023 op buitenplaats Doornburg, vlakbij Utrecht.

EXODUS is een initiatief van het Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh in samenwerking met De Werkelijkheid en The Turn Club.

expositie exodus doornburg

surrender | 3 x 80×140 cm | acryl spuitverf en oliepastel op canvas | 2022

In een onzekere tijd vertrouwen hebben in de toekomst. Ga je de strijd aan of durf jij je over te geven? Je bloot te geven? Ga liggen en spreid je armen. Een lichaamshouding tussen bevrijding, lust en lijden. Van verwondering en verlossing. Hoe kwetsbaar of krachtig ben jij? Het thema overgave leidt tot drie herhalende rituele werken op doek.

kunstschilder naakten mannelijk naakt vrouwelijk

Drie verschillende mensen, verschillende versies van Mozes, Maria, Mohamed of Magdalena wellicht? Drie verschillende reflecties van jezelf? Drie ontheemden die aanspoelen op je netvlies? Of drie krachtige mensen klaar voor transitie naar zichzelf? Een drie-eenheid liggend op rood. Een scharlakenrode achtergrond doet denken aan de rode zee, maar ook aan lijden en liefde.

naakte man schilderij

Volgens Van Ham staan we nu ook voor een uittocht naar een nieuwe tijd. Met als uitgangspunt de mens en de wereld. Laten we elkaar los of houden we elkaar vast? Bij dit kunstwerk schreef hij een gedicht met zijn reflectie op de drie kunstwerken:

nothing left


all behind


free in the flesh


lost in your mind


starting to unwind

 

surrender genderidentiteit gender lgtbic+ transgender schilderij vrouwelijkheid en mannelijkheid