Panorama ’the eighth day’ gaat naar Zaandam. Van 24 tot en met 26 juni 2022 is de industriële ProjectFabriek op het Hembrugterrein voor de laatste maal gevuld met grote kunst.  BIG ART toont meer dan 50 grote kunstwerken in een industriële omgeving. Van XL portretten en grote lichtinstallaties, monumentale schilderingen, kinetische kunstwerken tot flinke tekeningen en forse foto’s.

Kom je kijken? Mail me voor een gratis ticket, ook geldig voor de opening op donderdag 23 juni van 17:00 – 20:00 uur.

BIGART   24 t/m 26 juni |  10:00 – 18:00 uur |  Hembrugterrein | Zaandam | Entree 12,50.

De ligging van het terrein pal aan het water en in het groen maakt het de ideale locatie voor een zomereditie. Het bruist er van de culturele activiteiten, verschillende ontwerpers en kunstenaars op het terrein stellen tijdens BIG ART hun ateliers open en ook de voormalige kogelfabriek Het HEM is te bezoeken. In het gebied zitten meerdere culturele instellingen en verschillende horecagelegenheden. Het Hembrugterrein is ook met de pont te bereiken wat een bezoek extra bijzonder maakt. Coen van Ham presenteert op BIGART zijn panorama ’the eight day, naast andere kunstenaars als Jannemarein Renout, Axel Roy, Britte Koolen, Louise te Poele, Marcel Pinas, Netty van Osch, Mare Roorda, Julia Kiryanova, Geraldo Dos Santos en Lily de Bont

Maar ‘big’ wordt niet alleen maar letterlijk genomen. Sommige werken zijn groot in overdrachtelijke zin. Het is de combinatie van uiteenlopende kunstdisciplines die BIG ART tot een prikkelend en laagdrempelig platform maken. Alle kunstwerken zijn niet alleen te bekijken, maar ook te koop.

 

Rebecca Nelemans, kunsthistoricus, schreef over het werk dat Coen op Bigart presenteert het volgende: “In zijn meest recente serie the eighth day, acht doeken van elk één bij twee meter, startte Coen van Ham vanuit een vooropgezet plan. Hij liet zijn modellen door hem bedachte poses aannemen. Niet langer voert het innerlijke leven van het model de boventoon, al herkennen we in part 3 nog duidelijk hoe het model oppervlakkig blij is met zijn gespierde torso. Van Ham lijkt zich met deze serie als schilder volwassen te verklaren en de strijd aan te gaan met de oude meesters. De doeken, die in een cirkel opgesteld worden, roepen allereerst herinneringen op aan de plafondschilderingen die Michelangelo Buonarroti maakte voor de Sixtijnse kapel – die ook toen al eerder een ode leken aan het mannelijke naakt dan aan de bijbelse verhalen die ze verbeelden.

doce christus met mobiel coen van ham

Maar als je wat langer kijkt, herken je ook het wellustig plezierige naakt van de 18e eeuwse Jean-Honoré Fragonard dat hier een verbond is aangegaan met het unheimische kleurgebruik van de 16e eeuwse El Greco. In part 7 sluit Van Ham zelfs aan bij een schilderkunstige traditie van dode christussen die van Giovanni Bellini tot Rembrandt van Rijn loopt. Met een – volgens de schilder toevallig ontstaan – halo rond het hoofd van de liggende figuur, weet hij een eigen versie te schilderen van dit kunsthistorische archetype, zonder dat de figuur het gevoel van eigentijdse terloopsheid verliest. In de afhangende rechterarm treffen we immers het altijd aanwezige mobiel.”

Voor deze expositie is speciaal een gratis verkrijgbare leporello gemaakt: een gevouwen boekvorm met daarop het complete kunstwerk op schaal. Zo kun je het werk en de achtergrond ervan in het klein mee naar huis nemen.

Met dank aan Cultuur Eindhoven