model painting coen van ham atelier

Misschien vraag je je wel eens af: wat zet je op doek? Wat is je drijfveer om te schilderen? En Coen, mag ik eens een kijkje nemen in je atelier? 

Als antwoord heeft Merijn ten Hoor een minidocumentaire gemaakt. Dit SintLucas-talent heeft me gefilmd en geïnterviewd. Zo vormde hij een kunstenaarsportret van drie minuten.

Zo ervaar je een inkijkje in mijn atelier, het contact met mijn model en het werkproces.
 

Merijn, een uitmuntende student aan SintLucas in Eindhoven, heeft me hiervoor een dag intensief gefilmd en geïnterviewd. Daarna is met een ‘time lapse’ de rest van het ontstaansproces van dit schilderij in beeld gebracht. In de weken daarna is uiteindelijk uit al het ruwe filmmateriaal een selectie gemaakt van drie minuten.

Hieronder lees je het verhaal uit de video:

Een naaktmodel schilderen is een intiem en breekbaar proces. Ik ga de verbinding aan met iemands lichaam en persoonlijkheid. Dat intense contact tussen model en schilder, dat drijft me. Iemands lijf, houding en gedrag is soms alleen maar uiterlijk vertoon. Ik praat met mijn model. Dan verdwijnt de spanning aan de oppervlakte. Zo kijk ik voorbij de dagelijkse werkelijkheid. 

Kijk ik echt. Zonder façades. De weg naar binnen. Naar wat het model me werkelijk zegt en hoe ik daar vorm en kleur aan kan geven. In dat proces transformeert een schilderij langzaam van snelle schets naar een bijna abstract expressionistisch werk. Ik weet precies wanneer ik genoeg blootgelegd heb, maar ook genoeg verhuld. Dan is het werk klaar. 

coen van ham schildert in zijn atelier
atelier hoogstraat eindhoven creatief coen
schilder koen van ham in zijn atelier
schilderij van coen van ham