Ik schilder op canvas doek. Da’s lekker stevig, heeft een fijne structuur en behoudt langer zijn vorm dan bijvoorbeeld linnen. De randen van mijn doeken die ik nu maak zijn 4 centimeter dik. En je ziet dat er geen lijst omheen zit. Voor mij komt een schilderij het beste tot zijn recht zonder lijst eromheen. Al mag natuurlijk iedereen zelf kiezen hoe hij of zei het werk in de omgeving plaatst: met een gouden lijst, met een baklijst of met een lijst op maat.

schilderij kunstenaar coen van ham gouden lijst

Om de overgang van de kleurexplosie op het doek naar de rustige wand waar het kunstwerk op hangt mooi te laten verlopen, schilder ik de rand van het doek in een kleur. Om zo het werk toch een kader, een passe partout, mee te geven. Bij de meeste werken in goud, wat mooi de kleur van de wand opneemt. Bij mijn werken die ik de laatste tijd schilder kies ik een kleur die aansluit bij de kleuren van het schilderij. Waarom ik het doe? ‘Als ik voor een opdrachtgever een ontwerp maak, werk ik met een kader. Ook figuurlijk. Als ik schilder, werk ik zonder kader. Dat verklaart waarom mijn schilderijen zo heftig zijn en mijn ontwerpen sober en verstild.’

paintings coenvanham eindhoven the netherlands

Geef een reactie